Αντί εισαγωγής

Στο παρών αρχείο γίνεται μια απόπειρα συγκέντρωσης τεκμηρίων που άπτονται της διαχρονικής αλληλεπίδρασης μεταξύ της κοινότητας του Παραδείσου και του κτήματος Ιόλα. Για την ανάλυση αυτής της διαχρονικής σχέσης και αλληλεπίδρασης, πραγματοποιήθηκαν ατομικές και ομαδικές συνετεύξεις με διαχρονικούς κατοίκους και καλλιτέχνες συνδεδεμένους με την κοινότητα, και στη συνέχεια αναλύθηκαν ποιοτικά, σύμφωνα με το μεθοδολογικό πρότυπο των θεματικών δικτύων, διαμορφώνοντας ευρύτερα κοινωνιολογικά και πολιτισμικά γεγονότα και φαινόμενα, τα οποία συμπεριλαμβάνονται, προκειμένου να φωτίσουν και να νοηματοδοτήσουν πτυχές της αλληλεπίδρασης. Παράλληλα, υποδέχεται κοινωνιολογικά και καλλιτεχνικά τεκμήρια που παράγονται σε ενεστώτα χρόνο, τόσο από καλλιτέχνες, όσο και από την ίδια την κοινότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, μια υπό σύσταση και διαμόρφωση ομάδα νέων εικαστικών, επιχειρεί να ψηλαφίσει μέσα από την γλώσσα της τέχνης αυτά που συνέβησαν, συμβαίνουν και θα συμβούν στον τόπο, προτείνοντας νέες αναγνώσεις της πραγματικότητας.
Ως αρχείο, αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της διπλωματικής εργασίας μου με τίτλο «Ι-όλα ή τίποτα, μια πολυεπίπεδη παρέμβαση στην κοινότητα του Παραδείσου Αγίας Παρασκευής, με επίκεντρο τη βίλα του Α. Ιόλα. Σύγχρονη τέχνη και σύγχρονη κοινότητα σε διαλεκτική σχέση ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο«, από το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη».
Προορισμός του είναι η τοπική κοινότητα, ως παράγοντας συνδιαμόρφωσης και εμπλουτισμού με νέα και παλιότερα τεκμήρια του τόπου και της σχέσης της με αυτόν, σε μια κατεύθυνση μιας δημοκρατικής συνδιαμόρφωσης της πληροφορίας και της δυναμικής που αυτή αναπτύσσει. Παράλληλα με την τοπική, η καλλιτεχνική κοινότητα μπορεί να το αξιοποιήσει για τη μελέτη και την δημιουργία νέων έργων που να εστιάζουν στην διαχρονική αλληλεπίδραση της τοπικής κοινότητας και του ακινήτου.


Φοίβος Σοφικίτης

Παράλληλα με το παρόν αρχειακό αποθετήριο, δημιουργήθηκε μια διαδραστική ριζωματική εφαρμογή ως αντανάκλασή του, για διαφοροποιημένες και μοναδιαίες αναγνώσεις, βασισμένες στην τυχαιότητα και την θεματική επιλογή. Συνοπτικός οδηγός των συμβόλων βρίσκεται παρακάτω.

Πίνακας αντιστοίχισης συμβόλων και περιεχομένου ριζωματικού αρχείου thinglink

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s