«Πρόγευμα στη χλόη του Ιόλα» – επίσκεψη και δράση των μαθητών της ΣΤ’ τάξης στο κτήμα Ιόλα

http://dimosiosxwros.blogspot.com/2018/04/blog-post.html

Την Τρίτη 24 Απριλίου, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας, επισκέφτηκαν το κτήμα του Ιόλα, προκειμένου να «εξερευνήσουν» την ιστορία του και να δημιουργήσουν από τα θραύσματά της. Η επίσκεψη οργανώθηκε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «ο δημόσιος χώρος…», σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Αγ. Παρασκευής και κατόπιν σχετικής αδειοδότησης.

Η ημέρα ξεκίνησε στη βιβλιοθήκη του σχολείου, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν μια παρουσίαση σχετικά με την ιστορία του ακινήτου και του Ιόλα, αλλά και για το έργο δύο καλλιτεχνών που συνδέθηκαν μαζί του, του Ρ. Μαγκρίτ και του Α. Γουόρχολ.

Στη συνέχεια μεταβήκαμε στο χώρο, πέρνωντας μαζί μας τα σκηνικά αντικείμενα της σχ. γιορτής της 25ης (χαρτονένιες κορνίζες) και φωτογραφίζοντας μέσα από αυτά, στοιχεία της διαδρομής.
Φτάνοντας στο κτήμα, μας περίμενε ο αντιδήμαρχος παιδείας κ. Π. Γκόνης, ο οποίος μας καλωσόρισε και μας ευχαρίστησε για τη εναρκτήρια παιδαγωγική – πολιτιστική μας δράση στο χώρο.

Η επίσκεψή μας ξεκίνησε με μια χαλαρή περιήγηση στο χώρο και τον εντοπισμό στοιχείων και ενεργειών του παρελθόντος και του πρόσφατου παρόντος. Αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη ελεύθερη περιήγησή μας, κολατσίσαμε και συζητήσαμε για τα στοιχεία – αντικείμενα – καταστάσεις που εντοπίσαμε.
Χωριστήκαμε σε ομάδες με βάση τις κατηγορίες στοιχείων που εντοπίσαμε (στοιχεία του ακινήτου-μάρμαρα, γκράφιτι, στοιχεία φυσικού περιβάλλοντος, αντικείμενα – σκουπίδια) και ξεκινήσαμε τη δεύτερη στοχευμένη περιήγηση, με στόχο τη φωτογραφική καταγραφή τους.Ολοκληρώνοντας την φωτογραφική καταγραφή, μας περίμεναν χαρτιά και κάρβουνα, για να προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε και ζωγραφικά, την σύγκρουση εποχών και αντιλήψεων που εντοπίσαμε, ακολουθώντας το ζωγραφικό ιδίωμα του Ρ. Μαγκρίτ (σουρεαλισμός με παράδοξες συναρμογές χώρων και αντικειμένων).

Παράλληλα όσοι μαθητές επιθυμούσαν, καταγράφηκαν σε βίντεο, όπου λένε με τρεις λέξεις αυτό που είχαν προσεγγίσει βιωματικά στο χώρο.

Τελειώνοντας τη δράση, οι μαθητές δημιούργησαν ανάγλυφες συνθέσεις με μικροαντικείμενα που συνέλεξαν από το χώρο, επισημαίνοντας νοηματικά την συνύπαρξη διαφορετικών εποχών, αντιλήψεων και προσεγγίσεων στο χώρο.
Η επίσκεψή μας ήταν σαν μια ελεύθερη εξερεύνηση σε ένα εγκατελειμένο σπίτι, γεμάτη εκπλήξεις, αγωνία και διάθεση για οικειοποίηση. Οι μαθητές κατά κοινή ομολογία το ευχαριστήθηκαν και γέμισαν με προβληματισμούς για το παρόν και το μέλλον του χώρου, τις οποίες θα τις καταγράψουμε και θα τις μοιραστούμε μαζί σας σε επόμενη ανάρτηση.

Μαζί με τους μαθητές περάσαμε κι εμείς οι συνοδοί τους πολύ όμορφα  και ανυπομονούμε να ξαναεπισκεφτούμε το χώρο.

Φοίβος Σοφικίτης, Χαρά Καριώτη, Βίκη Κουτραφούρη, Κατερίνα Κασιμάτη, Γιάννης Χελιδώνης
(το φωτογραφικό υλικό είναι από τους εκπαιδευτικούς-συνοδούς. Θα ακολουθήσει προσεχώς, νέα ανάρτηση με το υλικό που κατέγραψαν οι μαθητές, καθώς και με τα έργα που δημιούργησαν επί τόπου)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s