Παρέμβαση – Τοποθέτηση του Μιχάλη Γαβρά για τον Ιόλα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Παρασκευής, 18/7/2017

Παρέμβαση-Τοποθέτηση του Μιχάλη Γαβρά στο 1ο θέμα της 17/2017 Συνεδρίασης του Δημ. Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής 18.07.2017

κ.πρόεδρε, κ.Δήμαρχε κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

Η προηγούμενη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δημ.Συμβ. στις 28.11.2016, μου αφαιρεί κάθε δικαίωμα να σας ταλαιπωρήσω, επαναλαμβάνοντας επιχειρήματα για την υλική και άυλη αξία του ΙΟΛΑ και εν τέλει την σκοπιμότητα απόκτησής του. Βέβαια τις τελευταίες μέρες, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, όλα αυτά, όχι μόνο αμφισβητήθηκαν, όχι μόνο εκμηδενίστηκαν, αλλά ακόμα και βάρος ασήκωτο για τον δήμο θεωρήθηκαν. Η δε αγορά του, καταστροφή και έγκλημα κατά της πόλης. Παρ’ όλα ταύτα παραμένω προσωπικά στην ουσία της απόφασης που ελήφθη στις 28.11.2016, περιμένοντας την υλοποίησή της με την απόφαση της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ.

Η σημερινή διαδικασία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αποτελεί σημείο τομής στην πολύχρονη ταλαιπωρία της Βίλας ΙΟΛΑ. Και αν τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε να καταλογίσουμε, σε υπουργούς και υπουργεία τις ευθύνες αβλεψιών, σκοπιμοτήτων και λαθών, σήμερα η υπόθεση βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του παρόντος δημοτικού συμβουλίου.

Η ΘΕΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ, ανοίγει τον δρόμο, ένα δύσβατο, χρονοβόρο και επίπονο δρόμο, προσπαθειών και ενεργειών, που θα πρέπει να επωμιστούν όχι μόνο η σημερινή, αλλά και αρκετές επόμενες δημοτικές αρχές, μέχρι την τελική ολοκλήρωση, την αποκατάσταση και την λειτουργία της βίλας ΙΟΛΑ, ως πολιτιστικής εστίας για τις ανάγκες της πόλης, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την πανελλαδική και παγκόσμια ακτινοβολία του ονόματος ΙΟΛΑΣ στο χώρο της τέχνης.

Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ, πέραν των άλλων επιπτώσεων, έχει μια ιδιαίτερη σημασία, μια και το αποτέλεσμά της κατά την δική μου εκτίμηση, έχει καθοριστική και διαχρονική αξία. Η συγκεκριμένη απόφαση στην πραγματικότητα
·         και δεν μπορεί να αναθεωρηθεί
·         και δεν μπορεί μια επόμενη πλειοψηφία να την αλλάξει.
Είναι προφανές πως η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ θα ερμηνευθεί πως η πόλη δεν θέλει την Βίλα ΙΟΛΑ. Είναι προφανές πως ο ιδιοκτήτης με αυτή την απόφαση στα χέρια, θα απαιτήσει βασίμως πλέον από τα δικαστήρια και την πολιτεία να αρθεί το ΠΔ-ΦΕΚ541/31.8.2000, που χαρακτήριζε το ΟΤ ως «χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων». Και βέβαια και κατά την εκτίμησή μου, ποσώς τον ενδιαφέρει η Βίλα αυτή καθ’ εαυτή, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, όπως δεν τον ενδιέφερε και τόσα χρόνια, που την άφησε να καταστραφεί και που τώρα θεωρεί προστατευτικό μέτρο το κτίσιμο των παραθύρων. Έτσι, είτε θα την αφήσει να καταρρεύσει από μόνη της και ο χρόνος να λύσει το θέμα της ιστορικότητας και του διατηρητέου ή μπορεί επίσης να συγκινηθεί και να την αποκτήσει κάποιο από τα μεγαλόσχημα Ιδρύματα που εκτιμούν την αξία του ονόματος ΙΟΛΑ στο χρηματιστήριο της τέχνης και όχι μόνο. Αυτή η διέξοδος μπορεί να αποτελεί μια ευτυχέστερη κατάληξη, πλην όμως οι δημότες της Αγίας Παρασκευής, θα χάσουν την χρηστική του αξία για την πολιτιστική ζωή της πόλης. Θα μπαίνουμε στον ΙΟΛΑ σαν επισκέπτες, όπως και όλοι οι άλλοι πολίτες και τίποτε άλλο. Δυστυχώς, για το σημερινό δημοτικό συμβούλιο, η ιστορία είναι σκληρή. Θα αποσιωπήσει τους λόγους και τους προβληματισμούς, που θα ακουστούν εδώ απόψε για να τεκμηριώσουν την αρνητική ψήφο, πολλοί από τους οποίους πιθανότατα έχουν λογική και βασιμότητα και μπορούν να δικαιολογήσουν την όποια επιφυλακτικότητα. Όχι όμως και την ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΨΗΦΟ. Αυτό που θα καταγραφεί τελικά θα είναι το αποτέλεσμα της αρνητικής ψήφου και αυτό θα λέει πως: Η Αγία Παρασκευή δεν θέλει τον ΙΟΛΑ! Όπως κανένας δεν θυμάται την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε, ούτε καν τις προτάσεις που ψηφίστηκαν στην συνεδρίαση για το ΜΕΤΡΟ στην Πλατεία. Αυτό που έμεινε και αυτό που ξέρει όλη η Ελλάδα, είναι πως Η Αγία Παρασκευή δεν ήθελε το ΜΕΤΡΟ στην Πλατεία Και αυτό που ξέρουμε εμείς στην πόλη, είναι πως οι τέσσερις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν σαν κύριο θέμα προεκλογικής αντιδικίας το ΜΕΤΡΟ στην Πλατεία, λες και δεν υπήρξαν άλλα σοβαρότερα ζητήματα έκτοτε. Ας μην προστεθεί και ο ΙΟΛΑΣ. Σαν στέλεχος της Επιτροπής Κατοίκων και πρόεδρος μετέπειτα του Συλλόγου που ιδρύθηκε στην περιοχή με κεντρικό σκοπό την διάσωση και απόκτηση του ΙΟΛΑ και την προστασία της περιοχής από τα έργα της Αττικής Οδού, δεν θάθελα να δω τους αγώνες τόσων ενεργών δημοτών της περιοχής, να τελειώνουν έτσι άδοξα.
Ο ΙΟΛΑΣ διασώθηκε το 2000, στο παρά ένα, από την εσκεμμένη ή μη γραφειοκρατία του ΥΠΕΧΩΔΕ, χάρις στην κινητοποίηση συγκεκριμένων δημοτών της πόλης. Χωρίς αυτή την κινητοποίηση, τροποποίηση του ρυμοτομικού δεν θα υπήρχε και ήδη το χτήμα θα ήταν πολυκατοικίες.
Με τις διαρκείς ενέργειες (δικαστικές πράξεις, παραστάσεις, κινητοποιήσεις, μαζικές εκδηλώσεις, αρθρογραφία κλπ) του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντοπεύκου – Παραδείσου – Πευκακίων, το χτήμα διασώθηκε από την οικοπεδοποίηση και την καταστροφή. Ετσι έφτασε σήμερα να κρίνεται η οριστική τύχη του ΙΟΛΑ. Και αυτό που κρίνεται σήμερα δεν είναι οι όποιες τεχνικές και οικονομικές παράμετροι του ζητήματος, όσο εύλογες και βάσιμες κι αν είναι. Η απόφαση είναι καθοριστική και απαντά σε ένα και μοναδικό ερώτημα: Θέλει η Αγία Παρασκευή τον ΙΟΛΑ;;;;;;; Η ιστορία θα καταγράψει, ως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ένα ΝΑΙ ή ένα ξερό ΟΧΙ. Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται έντονα διλημματικά και εν πολλοίς εκβιαστικά. Δεν τα βάζω όμως εγώ. Είναι η ίδια η ζωή που τα βάζει, κατά την δική μου άποψη. Εύχομαι και ελπίζω πως από αύριο θα ξεκινήσει η καινούρια σελίδα του ΙΟΛΑ. Σ’ αυτή τη σελίδα είναι σημαντικό να συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις τις πόλης, το δημοτικό συμβούλιο, οι παρατάξεις, οι συλλογικότητες, οι ενεργοί δημότες. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η ευτυχής κατάληξη των πολύχρονων προσπαθειών για την απόκτησή του και θα δικαιωθεί ο αγώνας για την διάσωσή του. Ο ΙΟΛΑΣ μπορεί κα πρέπει να έρθει στην ιδιοκτησία της Αγίας Παρασκευής, για την εξυπηρέτηση των πολιτιστικών αναγκών της πόλης και την αξιοποίησή του ως πολιτιστικό τοπόσημο πανελλαδικής και παγκόσμιας εμβέλειας.

Ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να ακουστώ μέσω της παρούσης
Μιχάλης Γαβράς
Π. πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντοπεύκου – Παραδείσου – Πευκακίων,
Π.Δημοτικός Σύμβουλος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s