«ΣηματΟΔΟτώ», πρόταση εικαστικού έργου για τη συμμετοχική δράση «Ι-όλα ή τίποτα» – Παναγιώτης Δαραμάρας

ΣηματΟΔΟτώ

Μία έρευνα για τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα τον έντυπο τύπο με αφορμή τις δημοσιεύσεις για τον Ιόλα. Ένας μηχανισμός εξουσίας ως κατηγορία λόγου ηθικής και αξιών. Μία σύζευξη λέξεων και επιστροφής των σημείων, με γράμματα και εικόνες γραμμικά βαλμένα σε έναν μηχανισμό που ξετυλίγει και τυλίγει.

Το έργο είναι συμμετοχικό και διαμορφώνεται επί τόπου. Αποτελείται από δημοσιεύματα που προέρχονται από τον εγχώριο τύπο της εποχής του ’80 και από τον σύγχρονο τύπο.

Ποια είναι  η σύνδεση κειμένου και εικόνας; Τι διαμεσολαβεί μεταξύ αυτών των δύο πληροφοριών; Πόσο επηρεάζει την αντίληψη  των κοινωνιών και διαμορφώνει το αξιακό τους σύστημα; Μπορεί η σκέψη να δραπετεύσει από το «ορισμένο» του μηνύματος; 

Στον έντυπο τύπο το γλωσσικό μήνυμα είναι  παρόν σε κάθε εικόνα όπου η αφήγηση της πληροφορίας έρχεται  μέσα από την φυσικότητα του συμβάντος. Αναπαριστά την πραγματικότητα αλλά συγχρόνως δεν την εκφράζει. Το κείμενο επιδρά ως ο κατασταλτικός μηχανισμός στην πληροφορία και  διαμορφώνει μια τάξη πραγμάτων μέσω των λέξεων. Καθοδηγεί, εκτρέπει, οριοθετεί καταστάσεις και εργαλειοποιείται όταν δεν προκύπτει από την κοινωνία ως μια αδιαχώριστη ζωντανή μορφή. Τότε το κείμενο καθιστά την πληροφορία ως μια ατομικευμένη ύπαρξη που υποχρεούται να προσαρμόζεται αδιάκοπα στις απαντήσεις και στα ερωτήματα  που της θέτει η επικαιρότητα. Κείμενο και εικόνα εδρεύουν στο επίπεδο όπου επενδύονται η ηθική και η ιδεολογία μιας κοινωνίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s