Ιστορική αρχή αποκατάστασης της Βίλας Ιόλα – amarysia.gr, 22/03/2023

Σε εκδήλωση στον κήπο τoυ εμβληματικού χώρου, υπεγράφη η σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο & την εργολήπτρια εταιρεία – Οι δηλώσεις και η επομένη μέρα της έκτασης

Ιστορική αρχή αποκατάστασης της Βίλας Ιόλα

Έπειτα από περίπου 37 χρόνια, το κτήμα και η βίλα Ιόλα, στον Παράδεισο Αγίας Παρασκευής, ετοιμάζεται να αποκτήσει ξανά ζωή.

Σε εκδήλωση στο προαύλιο της εμβληματικής έκτασης, το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Μαρτίου, υπεγράφη η σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο και την εργολήπτρια εταιρεία για την έναρξη της ανάπλασης και δημιουργικής επανάχρησης του χώρου.

Παρουσία πλήθους αιρετών, εκπροσώπων φορέων και πολιτών, ανακοινώθηκε το ξεκίνημα των εργασιών λίγο μετά το Πάσχα, με προοπτική ολοκλήρωσης σε 16 μήνες.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε, κατά χρονική σειρά, πρώτος ο πρώην δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και νυν αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Γιαννακόπουλος. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «όραμα του αείμνηστου “πρώτου πολίτη” της πόλης Σταύρου Κώτση, λίγο πριν πεθάνει, ήταν η δέσμευση του κτήματος Ιόλα, όπως και έκανα». «Οι κάτοικοι, ο τοπικός σύλλογος έδωσαν επίσης αγώνα, ακολούθησε η αγορά από τη διοίκηση του Γιάννη Σταθόπουλου και η έναρξη των έργων από τη δημοτική Αρχή Βασίλη Ζορμπά. «Είναι ένας σπουδαίος χώρος για την περιοχή», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η Περιφέρεια, με τη διοίκηση του Γιώργου Πατούλη, θα παραμείνει δίπλα στον Δήμο στα μεγάλα έργα».

Από την πλευρά του, ο τέως δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και επικεφαλής της παράταξης «Νίκη των Πολιτών» Γιάννης Σταθόπουλος, έκανε λόγο για ημέρα επιβράβευσης των αγώνων όσων εργάσθηκαν επί χρόνια για την απόκτηση του “Ιόλα” από τον Δήμο. «Είναι ώρα δικαίωσης της θητείας μας, που προχώρησε το 2017, παρά τις στρεψοδικίες, σε απόκτηση των 7 στρεμμάτων κήπου και της οικίας των 1700 τ.μ», είπε. Τόνισε ότι «ήταν μια λίαν επωφελής τιμή απόκτησης του χώρου», ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν μείναμε στην αγορά, δημοπρατήσαμε αμέσως, με χρήματα ΕΣΠΑ που είχαμε εξασφαλίσει, τη μελέτη ανάπλασης οικίας και κήπου».

Στη συνέχεια μίλησε η Έφη Ροδοπούλου, μέλος του συλλόγου Κοντοπεύκου-Παραδείσου-Πευκακίων, η οποία έκανε μια ιστορική αναδρομή στην υπόθεση του χώρου από το 1985. «Χάσαμε, εκείνη την εποχή, ένα σπουδαίο μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας», είπε, προσθέτοντας ότι «χάρη σε ενέργειες της επιτροπής μας, λίγο πριν το 2000 γλύτωσε το κτήμα από την οικοπεδοποίηση». «Χρειάστηκαν 37 χρόνια αγώνα μέχρι τη σημερινή μέρα έναρξης αποκατάστασης», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η ουτοπία έγινε πραγματικότητα».

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς δήλωσε «πολύ ευτυχισμένος γι αυτή τη στιγμή». «Η ανακατασκευή της Βίλας Ιόλα είναι ένα έργο για το οποίο δούλεψαν πολλοί άνθρωποι από όλες τις δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών», ανέφερε αρχικά, προσθέτοντας: «Ένας Δήμος πρέπει να έχει συνέχεια. Όλες οι παρατάξεις στηρίζουμε τον Πολιτισμό και το έργο αυτό αποτελεί την καλύτερη απόδειξη. Από το ξεκίνημα του με τον Βασίλη Γιαννακόπουλο, στην απόκτηση του οικήματος επί θητείας Γιάννη Σταθόπουλου -εμείς τότε διαφωνήσαμε στην τιμή- και τώρα στην υπογραφή της σύμβασης ανακατασκευής, στη δική μας θητεία, όπου εξασφαλίσαμε 3 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”». «Είναι ένα μεγάλο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου το οποίο θα κάνει περήφανους όλους τους Αγιοπαρασκευιώτες, μαζί και με τα υπόλοιπα έργα που υλοποιούμε. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας για τη δουλειά που έχουν κάνει, το φιλότιμο και τον επαγγελματισμό τους», κατέληξε.

Επόμενο στοίχημα είναι η ολοκλήρωση του έργου εντός χρονοδιαγράμματος αλλά και η επόμενη μέρα της βίλας Ιόλα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, ο Δήμος προσανατολίζεται στη λειτουργία ενός κέντρου Πολιτισμού, υπερτοπικής εμβέλειας. Στόχος είναι οι πολίτες της Αγίας Παρασκευής να έχουν δωρεάν πρόσβαση και ο κήπος να είναι ελεύθερα επισκέψιμος, με φύλαξη.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καζαντζίδης

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος αιρετών, φορέων και πολιτών, τα ονόματα των οποίων μπορεί να διαβάσετε αναλυτικά πατώντας ΕΔΩ. Η υφυπουργός Ψυχικής Υγείας  Ζωή Ράπτη, που δεν κατάφερε να παραστεί, μετέφερε τον χαιρετισμό της.

Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε και ο Σύλλογος Κοντόπευκου Παράδεισου Πευκακίων Αγίας Παρασκευής, που μπορείτε να διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

Ανακτήθηκε στις 06-09-2023 από: https://amarysia.gr/agparaskevi/%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%ae-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b2%ce%af%ce%bb%ce%b1?fbclid=IwAR3u0EoqIuNh44Vqygrv5UDi9qXA1Js2VhrTYa9dVoxvDKlNBrTeUjAD-bU

Σχολιάστε